All news

AC Milan - Club: De Club Facts

Club Facts

Dinsdagavond wordt het historische San Siro in Milaan het decor voor de spannende UEFA Champions League-wedstrijd tussen AC Milan en Club Brugge. Deze ontmoeting is een heruitgave van de memorabele wedstrijd die precies 21 jaar geleden werd gewonnen door Blauw-Zwart, dankzij een schitterende goal van Mendoza.


DE WEDSTRIJD

Komende dinsdag in de vooravond speelt Club in Milaan in de openingswedstrijd van de derde speeldag van UCL League Phase, de 364e Europese wedstrijd voor Club Brugge. AC Milan bereidt zich voor op zijn 438e Europese clash. Voor Blauw-Zwart is dit ook de 99e wedstrijd in de UEFA Champions League, met deze campagne als hun 11e deelname aan de groepsfase. 

Het is exact dag op dag 21 jaar geleden dat Club Brugge voor het laatste op San Siro speelde tegen AC Milan, op 22 oktober 2003. Elke Club-supporter herinnert zich nog de counter die de Peruaanse spits Andrés Mendoza met een fantastisch schot in de bovenhoek (0-1) beëindigde en de heldhaftige reddingen die doelman Dany Verlinden daarna uit zijn handschoenen schudde. Het was ook op die dag dat "Seven Nation Army" dankzij de Club-fans een voetballied werd.

Club Brugge reisde al 11 keer naar De Laars en behaalde er 2 zeges, 3 draws en 6 nederlagen. AC Milan speelde in zijn geschiedenis al 21 keer tegen een Belgische club, waarvan 6 keer tegen Club.

Club Brugge begon zijn 11e UEFA Champions League-campagne met een 3 op 6. Na een verlies van 0-3 tegen Borussia Dortmund en een knappe overwinning van 0-1 tegen SK Sturm Graz, staan ze op de 21e plek in de ranking. Met een uitwedstrijd tegen de traditionele Italiaanse grootmacht kan Brugge zich opnieuw profileren in Europa.

AC Milan, dat dit seizoen nog geen punten verzamelde in de UEFA Champions League, staat momenteel op een teleurstellende 32e plaats in de UCL-ranking. Milan begon met een 1-3 thuisnederlaag tegen Liverpool FC. Christian Pulisic schoot de thuisploeg op voorsprong, maar via Konaté, van Dijk en Szoboszlai ging Liverpool nog met de 3 punten aan de haal. Op de tweede speeldag verloor Milan met het kleinste verschil bij de Duitse kampioen Bayer 04 Leverkusen. Oud-Union speler Victor Boniface velde het verdict (1-0).

DE TEGENSTANDER

Associazione Calcio Milan werd al opgericht in 1899, 8 jaar na Club Brugge dus. Net als Club werd het 19 keer kampioen in eigen land (laatste keer 2022). Het kon 5 keer de Coppa Italia in de lucht steken. In Europa was Milan ook zeer succesvol. Alleen Real Madrid (15) won meer finales op het kampioenenbal dan Milan. De Rossoneri konden liefst 7 keer de Beker met de Grote Oren in de lucht steken. Ook wonnen ze 2 keer Europacup II en 5 keer de UEFA Super Cup. 

AC Milan speelt zijn thuismatchen in San Siro oftewel het Stadio Giuseppe Meazza. Het stadion biedt plaats aan 80.000 toeschouwers waarmee het het grooste voetbalstadion is van het land en een van de grootste van Europa. Milan deelt het stadion met Internazionale. Sinds 2019 zijn beide clubs bezig met plannen voor een nieuw stadion, maar hier zou nog niet aan begonnen worden voor de Olypische Winterspelen van 2026 in Milaan en Cortina d'Ampezzo

Na 8 speeldagen in het nieuwe seizoen van de Serie A staat AC Milan als vierde geklasseerd met 14 punten. Afgelopen zaterdag won Milan thuis met het kleinste verschil van Udinese Calcio. De Nigeriaanse aanvaller Samuel Chukwueze zette de thuisploeg snel op voorsprong met een gekruist schot. Maar nog binnen het halfuur werd het rood-zwarte elftal herleid tot 10 man na een rode kaart voor Tijjani Rijnders. De Nederlander stopte een doorgebroken aanvaller foutief af. Toch kon Milan de 1-0 zege nog strijdend uit de brand slepen, al hat het geluk dat een gelijkmaker van Udinese met nipt buitenspel werd afgefloten.

Dit seizoen kende Milan echter wel een moeilijke start in de UEFA Champions League. De ploeg, onder leiding van coach Paulo Fonseca, begon met een teleurstellende 1-3 nederlaag tegen Liverpool en volgde dit op met een 0-1 nederlaag tegen Bayer Leverkusen. Met slechts twee wedstrijden gespeeld en geen punten op het bord, staan ze momenteel op de 32e plaats in de UCL-ranglijst. 

Fonseca kan rekenen op een aantal sterspelers, waaronder de Franse aanvaller Christian Pulisic, die al zes doelpunten heeft gescoord dit seizoen en tevens de topschutter is voor Rossoneri. De Portugees Rafael Leão, die bekend staat om zijn snelheid en dribbels en de ervaren doelman Mike Maignan zijn een van de belangrijkste schakels in het team, terwijl de verdediging met spelers als Théo Hernandez en Fikayo Tomori moet zorgen voor stabiliteit.

AC Milan eindigde het vorige seizoen als vice-kampioen van Italië met 75 punten, 19 punten achter kampioen Inter en vier punten voor Juventus. In het bekertoernooi sneuvelden ze in de kwartfinale tegen Atalanta BC, waar Charles De Ketelaere met zijn ex-club 1-2 verloor op San Siro. In de UEFA Champions League eindigde Milan als derde in een zware poule met Borussia Dortmund, Paris Saint-Germain en Newcastle United. Na deze teleurstelling vervolgden ze hun avontuur in de Europa League, waar ze Stade Rennais en Slavia Praag uitschakelden, maar in de kwartfinale verloor van AS Roma. Topschutter Olivier Giroud scoorde 17 doelpunten, terwijl Rafael Leão met 14 assists zijn medespelers vaak in scoringspositie bracht.

MIJLPALEN

  • Andreas Skov Olsen kan zijn 110e officiële match voor Club Brugge spelen. Ook kan de Deen zijn 20e Europese match voor Club afwerken.
  • Hugo Vetlesen kan voor de 70e keer in actie komen voor Blauw-Zwart.
  • Simon Mignolet kan voor de 50e keer tussen de palen staan in Europa voor Club.
  • Raphael Onyedika kan voor de 10e keer in de UCL spelen met Club.

SCHEIDSRECHTER

Felix Zwayer, de Duitser, is aangesteld als scheidsrechter voor het cruciale UEFA Champions League-duel op dinsdag. Hij zal worden bijgestaan door zijn landgenoten Robert Kempter en Christian Dietz, die fungeren als assistent-scheidsrechters. Florian Badstübner neemt de rol van vierde official op zich, terwijl Christian Dingert als VAR zal optreden, ondersteund door Sören Storks. De UEFA-scheidsrechterswaarnemer voor deze wedstrijd is de Noor Terje Hauge, terwijl de Franse Claude Runavot als UEFA-afgevaardigde aanwezig zal zijn.

Zwayer is een UEFA-elitereferee en heeft in het verleden al vele prestigieuze wedstrijden geleid. Hij was onder andere actief tijdens het Euro 2024 in zijn eigen land, waar hij de halve finale tussen Nederland en Engeland floot. Daarnaast leidde hij in 2023 de finale van de UEFA Nations League tussen Kroatië en Spanje, en ook de Griekse bekerfinale in 2019 en de Duitse bekerfinale in 2018. 

Dit is de eerste keer dat de scheidsrechter uit Berlijn een wedstrijd van Club Brugge onder zijn hoede heeft. Echter, heeft al verschillende Europese wedstrijden gefloten van andere Belgische teams, waaronder Charleroi, Genk, Gent, Anderlecht, Zulte Waregem en zelfs de Rode Duivels.