Alle nieuws

Foundation | Football for Climate Justice publiceert eerste rapporten

Club Foundation

Sustainability

Het project ‘Football for Climate Justice’ waar Club Brugge Foundation aan deelneemt publiceerde zopas zijn eerste twee rapporten op basis van een grootschalige supportersbevraging waar ook de Clubfans aan deelnamen op zijn gloednieuwe website.

Club Brugge Foundation is sinds vorig seizoen één van de tien partners binnen het project ‘Football for Climate Justice’. In dit baanbrekend project komen Europese voetbalclubs, hun foundations en onderzoekers samen om één van de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken: de klimaatcrisis. 

Er worden praktische oplossingen ontwikkeld die de ecologische voetafdruk van voetbalclubs wil verkleinen en tegelijkertijd ook innovatieve manieren onderzoekt om voetbal te gebruiken als instrument voor sociale en ecologische vooruitgang.

Eerste twee rapporten gepubliceerd

Binnen dit project werd in februari en maart van dit jaar een uitgebreide bevraging uitgevoerd bij fans van de 7 deelnemende voetbalclubs. In totaal werden 1.432 voetbalfans, waaronder ook 160 Clubfans, bevraagd over hun perspectief op klimaatrechtvaardigheid. ‘Football for Climate Justice’ publiceert nu de eerste twee rapporten op basis van deze bevraging.

Uit het fanonderzoek blijkt duidelijk dat alle clubs die bij dit project betrokken zijn een krachtig mandaat van fans hebben om dit werk te doen. Voetbalclubs worden gezien als een speler met verantwoordelijkheden; niet alleen om hun eigen duurzaamheidsacties te ondernemen, maar ook om zijn fans en omgeving mee te betrekken in deze stap. Voetbalclubs kunnen platforms bieden en de boodschap vergroten naar alle fans die onze stadions week in, week uit vullen.

Enkele opmerkelijke vaststellingen uit het onderzoek:

  • Meer dan 75% van de fans vond dat voetbalclubs deel moeten uitmaken van de ontwikkeling van klimaatoplossingen.
  • Ruim 72% van de fans wilde geïnformeerd worden over en deelnemen aan milieuacties van clubs.
  • Meer dan 58% van de fans was het ermee eens dat voetbalclubs moeten samenwerken met lokale milieuorganisaties.
  • Ruim 75% van de ondervraagde fans was van mening dat clubs een rol spelen bij het ondersteunen en faciliteren van milieuvriendelijke transportmogelijkheden op wedstrijddag.

Op de gloednieuwe website https://footballforclimatejustice.eu kan je deze eerste twee gepubliceerde rapporten bekijken.

‘Football for Climate Justice’ is een Europees project onder de coördinatie van het European Football Development Network (EFDN) samen met Fundación Real Betis Balompié (Spa), Ferencvarósi TC (Hong), FC Twente (Ndl), FC St. Pauli (Dui), SV Werder Bremen (Dui), Bohemian FC (Ier), FUNDACIÓN LALIGA (Spa), TASC Thinktank en Club Brugge Foundation.

Dit project is gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europese Uitvoerende Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) weer. Noch de Europese Unie, noch het EACEA kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.