All news

Ook in 2022 blijft Club Brugge de rode kaart geven aan racisme

Geef Racisme De Rode Kaart

Educatie

Aan de vooravond van de hervatting van het voetbalseizoen willen Club Brugge en zijn Foundation nogmaals aangeven dat het ook in het nieuwe jaar de strijd aangaat tegen discriminatie in het voetbal. Club gaf en geeft aan racisme de rode kaart.

De samenleving ondergaat de laatste jaren sowieso een sterke polarisatie, waarbij verschillende groepen scherp tegenover elkaar staan. Het groeiende aantal incidenten rond discriminatie en racisme in de maatschappij zijn hier tastbare voorbeelden van. Het voetbal als volkssport nummer 1 blijft als spiegel, of zelf vergrootglas van de maatschappij, hier niet van gespaard.

Samen met zijn Foundation en verschillende stakeholders werkt Club Brugge reeds jaren aan verschillende acties en campagnes tegen discriminatie en racisme. Te beginnen in eigen huis en de multiculturele samenstelling van onze kleedkamer met zo maar even 14 verschillende nationaliteiten. Ook Club NXT is een toonbeeld van hoe mensen van diverse komaf op een goeie en inspirerende manier met elkaar samenleven. Diversiteit is voor ons een meerwaarde en dat willen we uitstralen. Samen vormen we één team en streven we samen één doel na op en naast het veld: de beste zijn. Hand in hand kameraden.

Als voetbalorganisatie die dagelijks duizenden fans bereikt en jongeren inspireert, zet Club Brugge daarbovenop zijn schouders onder een reeks aan gerichte acties die alle vormen van discriminatie uit het voetbal wil weren en – letterlijk en figuurlijk – de rode kaart geeft aan racisme. We leggen daarbij sterk de nadruk op preventie maar treden ook rechtlijnig en krachtdadig op bij mogelijke incidenten.

Scholenproject voor secundair onderwijs

Sinds de lancering van het scholenproject ‘Geef Racisme De Rode Kaart’ in oktober 2020 heeft Club Brugge Foundation reeds 3.000 leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs - samen goed voor 147 klassen uit 27 scholen in gans Vlaanderen - bereikt die aan de slag zijn gegaan met een uitgewerkt lessenpakket vanuit onze Foundation.

De uitgewerkte lessen gaan rond thema’s zoals diversiteit als troef, betekenis van religie en symbolen, verschillen en gelijkenissen in culturen herkennen, LGBTQ+ en homofobie bestrijden. Met dit scholenproject ondersteunen we scholen en leerkrachten om hun leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs, die nog zeer kwetsbaar zijn voor externe invloeden, te vormen.

Ook in 2022 blijft Club Brugge Foundation het engagement rond dit scholenproject verderzetten. Middelbare scholen die interesse hebben in dit lessenpakket en hier meer informatie over wensen kunnen terecht op deze website: www.clubbrugge.be/nl/deelnemen-als-school

Jeugdvoetbalclubs en amateurploegen als ambassadeurs

Ook in het jeugdvoetbal en amateurvoetbal komt jammer genoeg nog steeds racisme en discriminatie voor. We roepen daarom zoveel mogelijk voetbalclubs op om ambassadeur te worden van onze 'Geef Racisme De Rode Kaart'-campagne door samen deze boodschap uit te dragen.

Schrijf je ook met jouw voetbalclub in en maak kenbaar dat er voor racisme en discriminatie ook bij jouw voetbalclub geen plaats is. Meer informatie www.clubbrugge.be/nl/deelnemen-als-amateurclub

In samenwerking met Voetbal Vlaanderen heeft Club Brugge zich geëngageerd om op dinsdag 8 maart een workshop ‘Discriminatie en racisme in het voetbal’ te organiseren in het Jan Breydelstadion. Tijdens deze workshop krijgen de voetbalclubs die zich hiervoor inschrijven handvaten aangereikt om discriminatie te herkennen, om te gaan met discriminatie en racisme en hoe je kan reageren als individu en clubmedewerker, trainer, ouder, supporter of speler. Meer info en inschrijving kan je terugvinden op: www.voetbalvlaanderen.be/trainer/bijscholingen/discriminatie-en-racisme

Blijvend in dialoog met fans, stakeholders en experten

Ondanks de verschillende acties afgelopen jaren bleef ook Club niet gespaard van enkele incidenten met discriminerende en racistische weerklank. De brede Clubfamilie wil hiertegen ingaan en aanvaardt niet dat het imago van Club en het ‘Clubsupporter zijn’ hierdoor wordt geschaad. Club blijft daarom constructief in dialoog gaan met zijn fans, vertegenwoordigers van fangroeperingen en de Supportersfederatie om samen de nodige acties te ondernemen tegen discriminerende spreekkoren of andere uitlatingen die mensen kwetsen.

In nauw overleg en samenwerking met de bevoegde diensten blijft Club zijn verantwoordelijkheid opnemen en treedt het gepast op bij mogelijke incidenten. Al jaren zet Club zich in voor de strijd tegen racisme en aarzelt het niet om als voetbalorganisatie burgerrechtelijke uitsluitingen en stadionverboden uit te spreken.

Finaal willen we dat Fort Jan Breydel een plaats is waar iedereen zich thuis voelt en discriminatie geen plaats kent.