Alle nieuws

Supporters Marc en Cindy steunen Vrienden Der Blinden

Blindentribune

Participatie

VADER-DOCHTER MOMENTEN OP CLUB

Martin en Cindy Schamphelaere, vader en dochter en beiden fervent Club supporters gaven net voor de aftrap van Club Brugge - Union het goede voorbeeld. Voor ze naar hun vaste plaatsen afzakten in de Westtribune, ontmoetten we hen aan de De Klokke. Sinds het begin van de coronacrisis in 2020 verzamelt en sorteert het gezin uit Destelbergen samen met vrienden, buren en familieleden plastic flessendopjes voor het goede doel. Hiermee steunen ze de samenwerking tussen Club Brugge Foundation en Vrienden der Blinden. Al sinds 2015 heeft de Foundation een samenwerking met Vrienden der Blinden, het opleidingscentrum voor blindengeleidehonden in Koksijde. Dankzij de organisatie kunnen de honden gratis ter beschikking gesteld worden aan de gebruiker.

"Cindy heeft een abbonnement op de blindentribune van Club Brugge. Ik ben haar begeleider tijdens de thuismatchen. Dopjes verzamelen is sinds 2020 iets dat ons nauw aan het hart ligt. Het is een kleine moeite waar we een groot verschil mee kunnen maken", aldus Martin Schamphelaere.

Alle supporters die thuis dopjes verzamelen kunnen deze binnenbrengen in het FCB Kaffee in het Jan Breydelstadion, elke weekdag met uitzondering op maandagen en wedstrijddagen.

INZAMELING VAN PLASTIC DOPJES IS BROODNODIG

De dopjesactie is een belangrijke bron van inkomsten voor de het opleiden van blindegeleidehonden. Die honden zijn onmisbaar voor niet alleen blinde, maar ook slechtziende personen. De actie die ooit klein begon is uitgegroeid tot een grote bron van inkomsten voor Vrienden der Blinden. De zuivere plastic dopjes en deksels van flessen, bussen en andere verpakkingen worden verzameld, opgehaald en tenslotte verkocht aan een recyclagebedrijf. Het plastic wordt vermalen, zodat het opnieuw kan verwerkt worden. Zo worden er van de dopjes bijvoorbeeld duurzame paletten gemaakt. Op deze milieuvriendelijke manier zamelt Vrienden der Blinden geld in om de opleiding van de geleidehonden te financieren.

VRIENDEN DER BLINDEN

Het Federaal Werk De Vrienden der Blinden werd oorspronkelijk opgericht als een liefdadigheidsorganisatie aan het einde van de 19de eeuw. Het ultieme doel is om onzelfzuchtige zorg te bieden voor het welzijn en de ontwikkeling van de mens. De vzw is in heel België actief en werkt voornamelijk rond drie pijlers:

  • De zelfredzaamheid van blinden en slechtzienden. Om hen zo de mogelijkheid te geven een volwaardige rol te spelen in het sociale, economische en culturele leven.
  • Met en voor deze mensen strijden om hun rechten te doen gelden.
  • De betrokkenen én het grote publiek informeren over de realiteit van een visuele handicap, de preventiemiddelen en over het verkeerde beeld dat in de maatschappij, en soms ook bij de visueel gehandicapten zelf, over deze handicap blijft bestaan.

Wil je meer weten over de samenwerking met Vrienden der Blinden, neem gerust een kijkje op onze projectpagina.